Nadat op ons initiatief de behandeling van Parck Warande van de agenda was gehaald, is de nota Raadsvoorstel ZN364078 Vaststelling bestemmingsplan "Oosterhout Zuid 2017, herziening 3 (Parck Warande)" alsnog in de raadsvergadering van 31 januari 2023 behandeld

Hieronder onze bijdrage.

Tekst:

Zoals Gemeentebelangen bij monde van fractievoorzitter Hoosemans onlangs zei: " Wij kijken graag vooruit maar we leren natuurlijk van het verleden. Wij leren van fouten, we zijn lerende mensen. Bijstellingen worden gedaan, We zijn nu bezig die fouten te herstellen. Een voorbeeld: eerst infrastructuur en dan bouwen Dat zijn fouten uit het verleden die we nu gaan herstellen en mee aan de slag gaan"

In dit geval worden er hier woningen gebouwd naast sportvelden.

In stukken van NOC NSF staat het volgende te lezen:
Als een sportclub met terrein verhuist naar een aangrenzend woongebied, kan zo'n club wel degelijk in de problemen komen, althans met beperkingen komen te zitten.

Dat zou dan toch ook andersom werken:
Als er woningen worden gebouwd aangrenzend aan een bestaand sportterrein, kunnen de woningen (en hun bewoners) wel degelijk in de problemen komen of met beperkingen komen te zitten.

Tenminste ik heb weleens begrepen dat de Wetten voor iedereen hetzelfde moeten zijn. In dit geval lijken de -door de ontwikkelaars van dit plan opgeroepen - kleine en grote conflicten tussen bewoners en gebruikers van de sportparken- over overlast door licht en geluid door de gemeente opgelost te moeten gaan worden. We weten nu al van te voren dat we enorm veel ellende op ons af gaan roepen als het niet goed geregeld kan worden en dat je dat dan als lokale overheid op mag gaan lossen. Want die projectontwikkelaar die legt die hete aardappel op het bordje van de gemeente.

In wezen zou je natuurlijk moeten zeggen: Wie de ellende veroorzaakt, mag ook opdraaien voor de kosten. De vervuiler betaalt!

Bij evenementen worden er beveiligers en sus-teams ingeroepen, bij de horeca in- en uitsmijters, bij grootschalige woningbouw buurt- en flatbeheerders die naast een technische taak ook een sociale taak hebben. We zouden aan de projectontwikkelaars en de mensen die hier veel aan gaan verdienen, gewoon geld kunnen vragen voor een "peacekeeper" op dat terrein? Of gewoon een bijdrage vragen in de voorziene vervolgkosten? Heeft het college daar al weleens plannen voor gemaakt?

We moeten namelijk niet vergeten dat het niet alleen om sport gaat. En niet alleen om de tijd dat er getraind wordt of wedstrijden gespeeld worden. Uit de kleurrijke verhalen weten we dat het bij TSC en de Hockeyclub enorm gezellig kan worden voor, tijdens en na de wedstrijden en toernooien. De omzet van de horeca is van groot belang voor deze clubs. De vraag is of die sportclubs voldoen aan de geluidsnormen als er nieuwe panden op een paar meter zitten. Ik denk dat de problemen zo manifest en zo onbeheersbaar gaan worden dat een groot deel van de sportvelden daar binnen 5 jaar opgeofferd zullen moeten worden. Een vertraagde: Not in my back Yard Dat NIMBY-scenario was waarschijnlijk ook besproken en meegewogen geweest als de opstellers van de Toekomstvisie Warande 2030 op de hoogte waren geweest van de planning van Parck Warande.

Maar dat waren ze dus niet. Het opmerkelijke doet zich daarbij voor dat beide projecten in handen zijn van Wethouder Kastelijns. Het lijkt erop dat zijn linkerhand niet op de hoogte is van de acties van zijn rechterhand (In wezen worden die natuurlijk aangestuurd door de twee hersenhelften....)

Dat er dan door dezelfde wethouder gemeld wordt dat die kennis voor het eindresultaat geen verschil had uitgemaakt, dat het dus allemaal niet zo veel uitmaakt, is natuurlijk een totaal ontkennen van de gedachte dat mensen goed geïnformeerd moeten zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Dat geldt ook voor deze wethouder!

Nu zegt hij zelfs: het zou elkaar kunnen versterken! Dat hij daarmee aangeeft een optimistische dromer te zijn, is natuurlijk vertederend kinderlijk. Maar daar komen we er in deze tijd niet mee. Misschien is het nu dus wel handig om al te gaan bedenken waar we in de toekomst al deze sportverenigingen zullen herlokaliseren. Want dat zou ook een scenario geweest zijn dat onderaan de Sportvisie Warande 2030 had gebungeld. Heeft het college dat scenario al bedacht en uitgewerkt?

  • Heeft U al een locatie op het oog?
  • De Oranjepolder?
  • Oosterhout Oost?

Heeft het college dan misschien ook al plannen voor woningbouw bedacht op de huidige sportterreinen die dan in de toekomst vrijkomen van:

  • de Hockeyclub
  • de tennisvereniging
  • TSC
  • De korfbalvereniging

En doe er dat stukkie van de bijenclub ook maar bij, want als je dan toch vooruitkijkt met de lessen uit het verleden lijkt dat wat er in de nabije toekomst vrijkomt.

Over de totale ontwikkeling van LMP Wilhelminakanaal zuid zijn wij zeer kritisch en de ene mogelijke ramp lijkt de volgende op zich af te roepen. Mijn zoon Mick heeft ooit eens zo'n computerspel gehad en dat speelde ik ook weleens: Sim city, een spel waar je een hele stad mee opbouwde met alle voorzieningen die daarbij hoorde: Een buurtje, hier, een wijkje je daar, een parkje met een vijver in het midden, woontorentje zus, flatje zo, fietstunnel onder de wegen... werd het ineens getroffen door:

  • een aardbeving
  • een tornado
  • een grote milieuramp
  • een brand
  • een tsunami
  • Een watersnoodramp: het is vannacht precies 70 jaar geleden! Laten we daar ook even bij stilstaan.

De ene ramp na de andere Zo erg is het hier natuurlijk want we hebben geen rampen en geen problemen maar "uitdagingen"

  • Woningbouw
  • verkeersafwikkeling
  • sport
  • stikstof
  • bodemsaneringen

en wat dies meer zij, wordt hier los van elkaar in facetten door deze raad geslingerd en het ontbreekt totaal aan integraliteit: 4, 5 , 6 plannen naast en door elkaar zonder dat de basisantwoorden op de problematische vervlechtingen zijn gegeven. En als je los van de basis bent gekomen, dan ga je een zweven. Dat zijn deze plannen ook: een hoge mate van zweefvlucht vooruit.

Geschrokken van Dorst Oost, zouden we toch moeten denken dat dat lek hier nog lang niet boven is. Misschien zijn de procedures te complex geworden, misschien zijn de deskundigen niet deskundig genoeg meer En dan ga ik uit van een best case scenario, we zijn van goede wil, maar het is soms wat te moeilijk, de uitdagingen zijn soms te groot voor onze mogelijkheden Dus zoals vaker gezegd: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Zorgvuldigheid voor alles.

Dit college heeft vorige week verschillende projecten "on hold" gezet. De ambtelijke organisatie beschikt – naar uw eigen zeggen - over onvoldoende capaciteiten om komende projecten die in de pijplijn zitten op een ordentelijke manier af te handelen. Belangrijk daarbij was ook dat te veel bouwen het afbreukrisico verhoogt voor de "mogelijke" bouw van Oosterhout Oost.

Laten we dit Warande Parck project ook gewoon tenminste "on hold" zetten. Dat levert geen problemen op want het huidige programma en de ambities van de gemeente Oosterhout bevatten al beduidend meer woningen dan nodig is volgens de door de provincie gehanteerde bevolkingsprognoses. En daar gaat bepaald worden wat we wel en niet mogen bouwen in de toekomst als het boven de prognoses uitgaat.

Dus LOeS zegt: geen bestemmingsplan wijziging en gewoon voorrang geven aan de Sportvisie.

(LOeS heef tegen dit plan gestemd)

 

Volledige vergadering via deze link.