Datum

17 januari 2023

Onderwerp

Beantwoording art. 39 vragen LOeS – oplevering huurwoningen Pieter Vreedestraat

Beste meneer Schellekens,

Op 14 december jl. hebt u op grond van art. 39 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad schriftelijke vragen gesteld over de oplevering van de huurwoningen aan de Pieter Vreedestraat. Graag beantwoorden wij uw vragen als volgt.

1. Is het het college bekend dat de oplevering van 106 sociale huurappartementen welke door Thuisvester aan de Pieter Vreedestraat worden gerealiseerd enorm is vertraagd?

Ja, daar zijn we bekend mee.

2. Is het college bekend met de reden(en) van deze vertraging?

Ja, door een hoog personeelsverloop en leveringsproblemen is de oplevering enorm vertraagd. Mede hierdoor zijn er in de uitvoering ook fouten gemaakt waarvan het herstellen veel tijd heeft gekost en deels nog niet zijn opgelost.

3. Is het college bereid deze kennis met de raad te delen?

Ja, zie het hierboven geformuleerde antwoord.

4. Is het college bekend met de omstandigheid dat Thuisvester nauwelijks informatie met de aanstaande huurders deelt m.b.t. de vertraagde oplevering?

Dit is ons niet bekend. Thuisvester geeft aan dat er eens per twee maanden via brieven contact is met de nieuwe huurders over de vertraagde oplevering. Daarnaast heeft Thuisvester voor de toekomstige huurders een vast contactpersoon.

5. Is het college bekend met het feit dat Thuisvester vooral materiaal- en personeelsschaarste aanvoert als vertragingsfactoren?

Ja, zie ook antwoord op eerdere vraag.

6. Is het College bekend of dit – na zo’n lange vertraging- ook daadwerkelijk de redenen voor vertraging zijn?

Er zijn geen andere aanwijsbare redenen voor de vertraagde oplevering.

7. Is het college van mening dat Thuisvester in deze heeft gehandeld zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot te werk zou zijn gegaan?

Uit de gesprekken die zijn gevoerd met Thuisvester, is niet gebleken dat zij niet goed zouden hebben gehandeld. De verantwoordelijkheid voor de bouw ligt volledig bij Ballast Nedam. Thuisvester spant zich zoveel mogelijk in binnen de mogelijkheden die zij heeft.

8. Is het college bereid vanuit haar verantwoordelijkheid voor bouwen en wonen Thuisvester op deze ontstane situatie aan te spreken?

De gesprekken hierover zijn reeds gevoerd met de directie van Thuisvester.

9. Deelt het college het standpunt dat de huurders niet of op geen enkele manier worden belast met de extra kosten die verband houden met de te late oplevering?

Zowel Thuisvester als de gemeente is niets te verwijten in deze en zijn dan ook niet aansprakelijk voor mogelijke extra kosten. Er zijn geen garanties afgegeven aan huurders voor een opleverdatum. De toekomstige huurders is altijd aangegeven dat zij pas 4 weken voor de opleverdatum de definitieve datum te horen krijgen. Keuzes die mensen hebben gemaakt zoals het al verkopen van een woning, of opzeggen van een huurcontract is dus altijd voor eigen risico.

10. Deelt het college het standpunt dat de huurders een huurprijs krijgen die uitgaat van de oorspronkelijke datum van oplevering?

Het zijn sociale huurwoningen, welke voldoen aan de maximale huurgrens die gelden voor sociale huur.

11. Deelt het college het standpunt dat Thuisvester die huurders een schadevergoeding aan moet bieden voor alle niet voorziene onkosten en de in redelijkheid gemaakte kosten die verband houden met deze te late oplevering?

Nee, Thuisvester is in deze niets verwijtbaar, zie ook eerdere antwoorden. Bij toekomstige bewoners die in de problemen komen, is maatwerk geleverd uit coulance, niet omdat Thuisvester verantwoordelijk is.

12. Oosterhout beschikt over een huurdersvereniging (huurders worden automatisch lid van de vereniging), kan en wil het college deze huurdersvereniging verzoeken om actief voor de belangen van getroffen huurders op te komen?

Het doel van de huurdersvereniging is om op te komen voor de belangen van de huurders. Huurders kunnen zich melden bij de huurdersvereniging, wanneer ze het niet eens zijn met de gang van zaken.

13. Is het College van plan om actie te ondernemen op bovengenoemde zaken of is dat reeds in werking gezet?

Het college en Thuisvester houden elkaar voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen omdat we het gezamenlijk doel hebben om deze woningen zo spoedig mogelijk bewoond te krijgen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Oosterhout